Verantwoord Zonnen

VEILIG ZONNEN

De zon heeft vele positieve effecten op de mens, zonder zon zouden we niet kunnen leven! Echter, zoals met alle zaken: uw omgang met de zon moet verstandig zijn. Een duidelijke stelregel daarbij is: zorg dat u niet verbrandt door het zonlicht, niet buiten en niet binnen. Het is niet mogelijk om de zon buiten te verbieden, maar voor het binnenzonnen gelden duidelijke veiligheidsregels die we hier nader toelichten.


ZONADVIES

Na het bepalen van uw huidtype bij de huidanalyse, krijgt u een persoonlijk zonadvies. Hoe lang kunt u zonnen op welke zonnebank? Met een goed zonadvies profiteert u van de optimale combinatie tussen de positieve effecten van het zonnen en een goed bruiningsresultaat, zonder uw huid verbranden.


0,3 NORM

De zogeheten ‘0,3-norm’ die sinds medio 2007 in Nederland van kracht is, wordt gecontroleerd en gehandhaafd door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Deze norm is in opdracht van de Europese Unie opgesteld door een brede wetenschappelijke commissie, Scientific Committee on Consumer Products (SCCP).

De norm stelt onder meer dat zonnebanken niet meer straling mogen afgeven dan 0,3 W/m2, oftewel: de kracht van de zon op de stranden van de Middellandse Zee rond het middaguur. De professionele bruiningslampen in Murano Sun zonnestudio’s zijn hier op afgesteld.

Andere aspecten die uit het SCCPrapport naar voren kwamen, is dat klanten van zonnestudio’s verplicht een goede ‘intake’ met bijbehorende huidanalyse en een goed zonadvies moeten krijgen. Eveneens moeten er in zonnestudio’s duidelijk waarschuwingen zijn aangebracht over de mogelijke risico’s van (overmatig) zonnen en zonnebankgebruik.

Murano Sun heeft zich de afgelopen twee jaar sterk ingespannen om de genoemde ‘0,3-norm’ op een goede wijze ingevoerd te krijgen. Dit in nauwe samenwerking met de Voedsel en Waren Autoriteit. De (gezamenlijke) aanpak was zodanig dat deze als voorbeeld is gesteld in vele andere Europese landen die in veiligheids- en kwaliteitsbeleid rond zonnebanken duidelijk achterlopen bij Nederland.

<18, NOG EVEN NIET ZONNEN

Wanneer u jonger dan 18 jaar bent, mag u nog geen gebruik maken van zonneapparatuur. Wetenschappers en huidspecialisten hebben vastgesteld dat het voor jonge mensen beter is wanneer ze niet te veel zonlicht te krijgen (dat geldt ook voor de buitenzon!) Tot het achttiende levensjaar is de huid nog in ontwikkeling waardoor huidsschade door eventuele verbranding, het risico vergroot op de ontwikkeling van huidkanker op latere leeftijd.


Zonnenbanken

Zonnebanken zijn een gecontroleerde bron van ultraviolet licht ter aanvulling of vervanging van de zon buiten. De horizontale of verticale zonneapparaten bevatten dezelfde UV-stralen als de zon buiten en het bruiningsproces (en het proces van Vitamine D-aanmaak) vindt dan ook op dezelfde natuurlijke wijze plaats. Met een vaste output van de lampen (die de kracht hebben van maximaal de middagzon aan het Middellandse Zeegebied) kunt u precies berekenen hoeveel zonlicht er op uw huid komt, iets dat in de buitenzon niet mogelijk is. Doordat zonneconsulenten deze zonkracht koppelen aan uw huidtype en bruining, kunt u gecontroleerd zonnen zonder te verbranden.

Er zijn daarnaast andere voordelen waarom mensen voor de zonnebank kiezen: deze ‘zon’ is altijd beschikbaar, ook ’s avonds en tijdens zonloze dagen/seizoenen. Bovendien is de apparatuur tegenwoordig veelal voorzien van allerhande comfortaspecten zoals ergonomische ligplaten, instelbare ventilatiesystemen, aromabelevingen, verkoelende watermist en de mogelijkheid om (uw eigen) muziek te luisteren.


BUITEN ZONNEN

De stelregel voor verantwoord zonnen is zowel binnen als buiten hetzelfde: zon met mate en zorg dat u niet verbrandt! Met de binnenzon kunnen we de blootstelling heel precies controleren, omdat we exact weten hoeveel UV-licht er op de huid komt. Met de buitenzon is dat niet het geval. Hier vindt u wat informatie over hoe om te gaan met de buitenzon. Buitenzon advies

 

HYGIËNE ZONNESTUDIO’S

Wanneer u ontspannen geniet van een zonnesessie, ligt u veelal ongekleed op de zonneapparatuur. Murano Sun zonnestudio leeft daarom belangrijke hygiëneregels na om te zorgen dat de hygiëne aan alle eisen voldoet. Met de juiste reinigings- en desinfecteermiddelen worden volgens protocol de cabines, de apparatuur en de studio gereinigd. Hierdoor kunt u onbezorgd genieten van uw minivakantie genieten.

Tips

 • Gebruik van de zonnebanken is toegestaan vanaf 18 jaar.
 • Scrub de huid regelmatig voor de meest optimale bruining.
  (doe dit 24 uur voor de zon sessie in verband met verbranding)
 • Bij gebruik van crème met bronzer minimaal 3 uur niet douchen.
 • Bepaal met onze medewerkster welke duur en zonnesterkte bij uw huid past.
 • Ter bescherming van de ogen is het aangeraden om een brilletje te gebruiken.
 • Gebruik een crème speciaal voor onder de zonnebank ter voorkoming van huidveroudering en uitdroging van de huid.
 • Gebruik een creme met bronzer voor een sneller, langer en intensiever bruiningsresultaat.
 • Bij tatoeages of permanente make-up, gebruikt u speciale creme om vervaging te voorkomen.
 • Bij medicijnen gebruik, raadpleeg de bijsluiter of neem contact op met je behandeld arts.
 • Gebruik het aftersun na het zonnen voor een verzorgde bruine huid.
 • Laat minimaal 24 uur tussen 2 zonnebanksessies zitten om op de bouwen adviseren we u om in het begin wat vaker te komen.
  (in 2 weken tijd ongeveer 5 keer)